Известия
Изчисти всичко

Общо и кратко за това, с което бихте могли да си помогнете

 

Vladimir
(@vladimir)
Знаменит Потребител Admin
Присъедини се към ОКР Форум: преди 1 година
Публикации: 20
Стартер на тема  

Тези редове вероятно ще ви се сторят прекалено общи и неконкретни. Идеята ми е да възникне дискусия, в която да обменим конкретни идеи, опит, знания. Темата сама по себе си е огромна и не би могла да се напише в една статия. Но ако получим конкретни въпроси, ще предложим конкретни мерки. Не всичко при всеки работи еднакво добре. Не с всичко при всеки може да се започне. Имаме несъзнавани съпротиви, които ни пречат да направим неща, от които да сме добре, колкото и да са прости и банални. Искаме, но не можем. Срещал съм и хора, колкото и странно да звучи, които и на желаят да направят нещо за себе си. Но както за всяка врата има ключ, така и към всяка ситуация има вход.

За онези от вас, които четат тези редове и са с това заболяване е важно да разберат, че много са нещата, които сами можете да правите за себе си. Важно да разберете, че вашата активност в случаите на ОКР е много важен компонент от терапията ви.

В началото е желанието да оздравеете, а вашата мотивираност.ще го подкрепи. Застанете пред себе си и си дайте сметка, искате ли наистина да се справите с това състояние или не, и ако искате, какъв е мотива. Вашата активност е следващия елемент. Много важно е да наситите живота си с активности и дейности, които да освежат живота Ви, да ви раздвижат и да го запълнят по един ангажиращ ума ви начин, далеч от натрапливите мисли, далеч от тревожността. Какви може да бъдат те?

Спортът е важен фактор за вашето добро самочувствие. При възможност да е на открито и да е с натоварване. Изградете си дневен режим, който включва час на ставане, гимнастика, график за работа/учене/ и т.н. Да сте здраво, а не натрапливо подредени лекува. Мероприятията за социализация са много важен елемент от вашето лечение, изграждането на нови познанства също. Практикуването на йога ще снижи напрежението и оттам ще намали и обсесиите, но не забравяйте, че йога не е терапия.

Създаването на такива и други здрави поведенчески фокуси носи следните ползи:

– Измества вниманието от ирационалността към здрави потребности, като идеята е постепенно те да бъдат заместени.

– Изгражда нужния ред и спокойствие в живота на човека, нарушен и тревожен от хаотично възникващите обсесии и ритуали и намалява тревожността.

– Енергизира тялото, което тревожността блокира и обездвижва, като за сметка на това се засилва тенденцията към мислене с безплодно фокусиране в проблемите с разгръщане на ирационалности.

Ако сте с обсесивно-компулсивно разстройство, посланието ми към вас е: Не се отчайвайте! Вярвайте че ще се излекувате! Отчаянието е най-големия Ви враг. Много можете и сами да си помогнете, а с адекватно лечение можете да махнете обсесиите и ритуалите завинаги от живота си. Категорично считам, че това състояние изисква специализирана помощ. Останалото са усилия, упорство и вяра.

Д-р Владимир Пожарашки


Харесано от GDSkeed
Цитат